Вивиан Уестууд и нейните 10 правила за щастлив живот


Вивиан Уестууд и нейните 10 правила за щастлив живот

На 29.12.2023 година си отиде кралицата на британската мода, гранд дамата на модния свят и родоначалник на пънк модата, една от знаковите фигури, определили цялостния облик на модната индустрия - Вивиан Уестууд. Смелият ѝ и новаторски начин на мислене, излизащ извън всякакви граници, намираше отражение не само в провокативните ѝ творения, но и в житейската ѝ философия

Виж нейните 10-те правила за щастлив живот и се убеди сама:

1. Стреми се към невъзможното. Винаги!

"Вдигни летвата високо над всички останали. Никой не ми е казвал, че ще се превърна в това, което съм днес. Аз не съм го и очаквала. Просто винаги съм знаела, че съм родена, за да бъда необикновена."

2. Приемай обстоятелствата!

"За мен животът е постоянно преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого, той те прецаква, не ви се получава. Стиснете си ръцете и продължи напред. Това просто не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш."

3. Не бъди моралист!

"Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред."

4. Не отлагай!

"Не спирай, не почивай, не отлагай. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша всяка глупост."

5. Не давай обяснения!

"Никога не гледам назад, никога не искай от мен да се откажа. Не харесвам историята, тя и без това е написана на хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е."

6. Хич да не ти пука!

"Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще направи по-неприятен вкуса на обяда ти, преди да се върнеш в офиса, за да откриеш, че смятат да те уволнят."

7. Не спестявай!

"Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка и ядеш като такава. Не са нужни повече обяснения"

8. Пътувай!

"Моите пари са в къщи, в дрехи, във вечери, дори и във фалшиви приятелства. Но моето богатство е в пътуванията. Не бих могла да ви разкажа за тях. Да не би да искате да го получите наготово?"

9. Любовта трябва винаги да бъде лесна!

"Никога не съм правила опит да получа любов. Тя не е трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва от само себе си. Другото е преследване и изнасилване, което обикновено завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни."

10. Обичай себе си!

"Дано тази любов да не бъде несподелена. Защото тя е най-голямата. Обичай се, глези се, разхождай се гола, гледай се с часове пред огледалото."


През 1992 г. Вивиан Уестуд става дама офицер на ордена на Британската империя, а през 2006 г. – дама командор. До края на живота си тя заемаше активна политическа позиция, участвайки в протести срещу изкопаемите горива и ядрените оръжия. Тя бе сред постоянните участници на публичните акции в подкрепа на основателя на организацията “Уикилийкс” Джулиан Асандж, който лежи в лондонски затвор.


Грозновата, посредствена, но пък разкрепостена до разгащена, извратената до претенциозна безвкусица.....шивачка - както казват някои, неуспели да достигнат дори до долния ръб на дългата ѝ пола - остави много, за което да се замислим. Лично аз ще си взема 2 неща - да се обичам и да не отлагам!

А ти?

.