7 знака, че си в депресивна връзка


7 знака, че си в депресивна връзка

Общото схващане за депресията е, че е проява на слабост. Всъщност обаче тя е заболяване на властта. Ако се чувстваш безпомощна във връзката си е възможно да е моментно състояние. Но ако продължава с месеци или години най-вероятно добрата стара депресия бавно, но хищно пъпли към емоционалния ти свят. И вместо да се радваш на пълноценна връзка да се окаже, че си притежателка на класическа депресия, причинена от този до теб.

Какви са червените флагчета, за които да следиш:


1. Чувстваш се подчинена

Депресията без грам напън те кара да се чувстваш незначителна, дребна и зависима от този, с когото имаш връзка.


2. Усещаш се критикувана

Ако половинката ти непрекъснато повтаря, че не харесва прическата ти или стила ти на обличане, че не умееш да мислиш правилно, че си тъпа или нещо още по-грубо, то със сигурност любовта ви няма да е в пълнокръвно доволство. Едно е да получиш деликатна обратна връзка, съвсем друго е постоянно да се бълват критики към теб.


3. Казва ти се какво да правиш

Не ти е достатъчно цял ден да се съобразяваш с някого в офиса, но и у дома да си имаш началник вече си е рецепта или за постоянно раздразнение или за бъдеща депресия. Дори и любезна "молба" от рода на "Скъпа, донеси ми водата." е с различен нюанс от въпроса "Мила, ще ми донесеш ли чашка вода, моля те?"
Дяволът е в детайлите, нали...


4. Опитва се да те контролира

Какво правиш със свободното си време, как харчиш парите си, с кого се виждаш, колко често посещаваш роднини... Всичко това е под негов контрол. Не забравяй, че когато другият отнеме властта ти да взимаш лични решения, то със сигурност след депресията ще дойде и краят на тези отношения.


5. Винаги е прав

Съвсем нормално е от време на време да грешим - хора сме. И е задължително да признаваме недостатъците си. Но ако твоят партньор е убеден, че "винаги е прав" и "никога не греши", то по най-бързия начин затвори вратата след себе си.


6. Оскърбява те

Няма значение от какъв тип е насилието. Все тая дали е вербално, емоционално или физическо. Нито едно от тях няма място в любящи отношения. Импулсът да нараниш някого е тотално срещуположен на импулса да се грижиш и да бъдеш интимен. Всяка форма на насилие може да провокира депресивност във връзката. Толкова е просто.


7. Не участва пълноценно в отношенията ви

Живеенето под един покрив трябва да носи радост, да носи доволство, да носи заедност и равноправие. И двамата имате задължението да бъдете участници в такива отношения. Без значение дали бъркате яйца или чистите с прахосмукачката. Ако той обаче отказва категорично да участва в общото ви съжителство, а се чувства годподар в общия ви дом, тогава помисли дали наистина имаш нужда от мъж, който не умее да се грижи за теб, а е фокусиран единствено върху собствения си комфорт.


Не се обвинявай!

Вината не е в теб! Човекът просто си е такъв, израснал е с такъв модел в семейството или е придобил такова поведение вследствие някакво емоционално сътресение. Вероятно има някоя някъде, която е в състояние да го постави на правилното място и той да започне да се държи както трябва. Има и терапевти. Но ако чувстваш всичко, или дори едно от по горе изброеното - явно е, че тази жена не си ти. Не позволявай нещата да стигнат кричтична точка и си тръгни навреме. ТИ си най-важният човек в твоя живот!


Имаш в обкръжението си момичета, за които знаеш или се съмняваш, че са в депресивна връзка - сподели, помогни. Но не очаквай благодарност! Доброто ще се върне при теб под неочаквана форма и в нужния ти момент.

.